Wednesday, 5 February 2014

merekabentuk banglo 2 tingkat untuk Pn. Kamaliah

medium : autocad + 3dsmax + adobe photoshop

Bersua kembali.

Projek di atas adalah sebuah tugasan yang saya hasilkan ketika hari-hari terakhir menjengah penghujung tahun 2013 lalu. Di atas sebab alasan kesibukan yang saya alami beberapa minggu lalu menghadkan saya untuk menghantar sebarang posting di blog ini. Syukur alhamdulillah kini saya rasa bernafas semula dan mula mencari-cari rentak untuk menulis kembali.

Oklah. Kediaman di atas adalah sebuah ilham yang saya hasilkan untuk seorang pembaca blog ini iaitu Puan Kamaliah yang berasal daripada Rawang, Selangor. Beliau menghajatkan sebuah kediaman berkonsepkan Modern Contemporary yang berkeluasan sekitar 2000 kps. Beberapa jenis dan contoh gambar dihantar kepada saya sebagai panduan merekabentuk kediaman tersebut itu nanti. Beliau juga ada mengemukakan lakaran pelan yang mana telah lengkap dengan keperluan ruang yang beliau hajati. Dengan panduan-panduan yang diberi agak memudahkan saya mengolah idea dan konsep sesuai dengan apa yang diidamkan. 

Menariknya di sini ialah, rekabentuk pelan ini agak unik kerana kalau dilihat dari pandangan atas susunatur bangunan ini berbentuk 'U shape' . Jarang ditemui pelanggan yang memerlukan konsep jenis ini di mana dari sudut teknikalnya bentuk ini banyak memanipulasi ruang sehinggakan boleh terjadi dengan tidak sengajanya negative space yang tiada fungsi. Walaubagaimanapun ini adalah cabaran yang perlu dihadapi selain dengan rekabentuk tapak terhad dan bersegi-segi. 

Alhamdullilah, dengan beberapa siri perbincangan melalui email, telefon dan kemudahan whatsup banyak input dan pengolahan rekabentuk dipersetujui. Berikut adalah sedikit gambaran perspektif yang boleh saya kongsikan bersama sebagai sedikit panduan bersama. Set lukisan lengkap yang siap telah saya kemukakan dan dijadikan hakcipta terpelihara hanya untuk Puan Kamaliah. Set lukisan ini bertujuan sebagai panduan dalam proses kelulusan pelan bangunan serta rujukan bagi membina rumah idaman ini kelak. Terima kasih diucapkan kepada beliau.

Konsep patio menjadi elemen utama yang menjadi tarikan kepada rekabentuk ini. Ia adalah sebuah ruangrehat direkabentuk berhadapan ruang tamu yang boleh diakses ke halaman rumah melalui bukaan cermin pintu yang besar. Sedikit sentuhan lanskap dicadangkan di halaman ini bagi menghidupkan suasana istirehat yang begitu indah. 

Gambaran pandangan hadapan rumah yang membolehkan 2 kereta di parkir di ruangan porch.

No comments:

Post a Comment