Sunday, 28 August 2016

Merekabentuk banglo 1 tingkat untuk En. Hasbi

Medium : Autocad + 3ds Max + Adobe photoshop

Assalammualaikum dan bersua kembali.

Sedar atau tidak, sudah agak lama saya tidak menghantar sebarang posting ke dalam blog ini. Bukan merajuk, tetapi masih mencuba untuk kembali seperti selalu dengan mencuri-curi masa seketika dan cuba lari daripada kesibukan seharian. Lebih 4 bulan rasanya tiada sebarang posting. Kali ini saya ingin berkongsi sebuah lagi hasil rekabentuk banglo 1 tingkat yang dimiliki oleh En. Hasbi berasal daripada Melaka kerana sentuhan rupabentuk banglo ini agak unik dan menarik untuk dimiliki.

Secara amnya, banglo 1 tingkat ini dirancang dan bakal dibina di Alor Gajah, Melaka hasil daripada cantuman 2 lot tanah yang dimiliki oleh pemilik. Keluasan tapak agak luas sesuai untuk memuatkan sebuah kediaman bersaiz 60' x 48' secara anggarannya yang mana binaan banglo ini ditempatkan dengan hanya 2/3 kawasan sahaja. Selebihnya ia dijadikan halaman dan ruang riadah. Kediaman ini mempunyai 4 bilik tidur, 4 bilik air, ruang tamu, ruang keluarga, ruang makan, dapur kering, dapur basah, bilik basuhan serta patio. Antara kelebihan lain yang dimiliki banglo ini ialah terdapat ruang tambahan seperti kolam mandi, courtyard, ruang rehat, stor serta garaj kereta berbumbung yang bakal dibina untuk perancangan akan datang. Ini menjadikan kediaman ini bagai sebuah kompleks kediaman yang serba lengkap sekiranya ia berjaya dibina kelak. Tidak lupa juga, bahagian ruang tamu utama ketinggian siling adalah secara maksimum untuk mendatang perasaan luas dan tinggi di dalam bangunan. Elemen aluminium louvers digunakan di sebahagian bangunan dibina agar peredaran udara segar beredar secara semulajadi.

Untuk menghasilkan impak lebih menarik dan mendamaikan, saya menggunakan sentuhan konsep kediaman resort style yang mana hampir keseluruhan elemen senibina menjurus ke arah itu. Pemilik akan merasai seperti sebuah percutian apabila berada di dalam rumah yang dikelilingi dengan pokok lanskap lembut juga disulami dengan elemen lanskap yang lebih kejur. Batuan stone veneer  menjadi elemen pelengkap kediaman ini. Pemilihan kemasan bumbung berwarna perang lebih gelap ataupun dari jenis clay roof tiles adalah digalakkan untuk menyerlahkan lagi seri bangunan secara keseluruhannya.

Akhir kata, saya ingin mengucapkan selamat maju jaya kepada beliau dan berterima kasih kenana kesudian mendapatkan perkhidmatan daripada saya. Saya telah anggap beliau sebagai 'kawan' lebih daripada pelanggan kerana tempoh masa menyiapkan tugasan ini membuatkan saya banyak berhubungan dengan beliau. Harapan agar apa yang beliau idamkan terhadap rekabentuk ini akan tercapai hendaknya tanpa sebarang halangan. Insya Allah. Sekian

Pandangan daripada sudut hadapan.

Padangan dari seberang jalan.

Pandangan dari udara.

Pandangan dari halaman rumah.

2 comments:

  1. Assalammualaikum.. Sy masih menuggu jawapan email dari pihak unforgetable..

    Boleh respon asap..

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum bagaimana sy nak berhubung dengan pihak tn...sy berminat untuk mendapatkan reka bentuk rumah dari pihak tn..no tel sy 01111484454

    ReplyDelete