Sunday, 16 March 2014

Studio Premier - Best Western Prima Inland Sea Resort, Port Dickson

Medium : Pencil, Pen & Watercolour on paper

Berikut di atas adalah lukisan Isometric seperti yang pernah saya utarakan di dalam blog sesebelum ini. Ini merupakan catatan percutian kali-3 saya terjemahkan ke dalam bentuk lukisan sebagai sebuah koleksi untuk saya kongsikan. Sila scroll label di sebelah papan muka untuk mengetahui lebih lanjut di bawah tajuk Isometric.

Baiklah. Catatan di atas adalah sebuah percutian saya bersama famili pada beberapa minggu yang lalu yang baru sempat untuk saya siapkan. Keputusan untuk bercuti diambil memandangkan ia dijadikan aktiviti kemuncak ketika isteri hampir habis tempoh penghujung cuti bersalin. Perancangan ini bukanlah sesuatu yang dirancang rapi, tetapi satu aktiviti yang terlintas dikepala yang datang secara tiba-tiba. 

Vanue dan lokasi percutian menjadi topik yang utama saya bincangkan bersama isteri memandangkan umur bayi kami masih terlalu kecil serta keadaan kesihatan isteri yang masih belum fit sepenuhnya. Oleh yang demikian keputusan diambil iaitu bercuti di lokasi berdekatan sahaja dengan rumah kami sekurang-kurangnya memendekkan tempoh perjalanan ke sana nanti. Kami bersetuju. Lokasi yang dipilih cuma 1 1/2 jam sahaja daripada rumah iaitu ke Pantai Port Dickson. Ringkas bukan? Walaupun dekat tetapi nikmat sebuah percutian itu tetap dirasai. Cukuplah sekadar itu yang termampu.

Kami bermalam di sebuah hotel di sana iaitu hotel Best Western Prima Inland Sea Resort, Port Dickson. Dengan hanya mencari-cari sedikit maklumat di internet, kami terus mengambil keputusan untuk bermalam di situ kerana dipengaruhi oleh beberapa alasan yang kami rasa boleh diterimapakai. Pertama, kami memang tidak pernah menjejaki ke tempat penginapan tersebut dan tidak pernah mendengar nama hotel ini walaupun beberapa kali pergi ke Pantai Port Dickson. Kami perlu mencuba. Kedua, bilik penginapan agak selesa, luas dan cantik walaupun cuma menghayati gambar di laman sesawang. Ketiga dan yang paling menarik ialah..... Taman Tema Air yang turut disediakan di dalam pakej. Wahh!!.. Itu adalah subjek utama. Alasan yang begitu kuat di mana anak sulung saya amat suka bermain dengan air. Malah ibunya juga mahu mengotakan janji yang telah dibuat sesebelum ini dan inilah masa dan kesempatannya yang paling ideal. Saya pun turut menumpang sama!. =)

Akhirnya, keputusan yang kami buat amat tepat dan kami amat gembira di sana bersama-sama walaupun agak terkilan sedikit kerana isteri hanya cuma mampu melihat dari jauh sambil mendukung bayi kami yang comel itu. Fasiliti bilik yang mereka sediakan amat selesa yang mana memungkinkan untuk kami ke sana lagi. Dan pastinya kami akan kembali nanti. 

'Lain kali kita pergi semula ok'.. Kata-kata saya kepada isteri.

Pelan lakaran yang saya buat pada hari ke 2 menggunakan telefon bimbit. Ukuran dibuat berdasarkan teori skala jubin lantai.

Lakaran perspektif dibuat sebelum tidur pada malam hari.


Lakaran Isometric yang hampir siap menggunakan peralatan yang sesuai.

Dan berikut sebahagian daripada foto yang sempat diambil sebagai koleksi saya. Skala kolam mandi agak besar yang boleh memuatkan pengunjung-pengujung pada hujung minggu.No comments:

Post a Comment