Friday, 1 January 2016

'Refleksi Persisir Sungai Melaka'

Tajuk : Refleksi Persisir Sungai Melaka
Medium : Cat air 
(Goldie 140lb/300gsm watercolour paper)
Saiz : 42cm x 30cm

Salam sejahtera dan selamat menyambut tahun baru 2016. Selangkah lagi kaki kita telah menjejaki ke lembaran baru. Tahun 2015 telah melabuhkan tirai seiring dengan tinggalnya kenangan suka atau duka yang dilalui boleh dijadikan ingatan serta panduan. Semoga masa mendatang ini dapat diharungi dengan jayanya serta sentiasa diberkati Ilahi. 

Kepada pembaca budiman sekalian, dikesempatan ini saya ingin memohon kemaafan sekiranya terdapat kesalahan serta kekhilafan saya sepanjang perjalanan dan kehadiran saya di dalam blog yang tidak sebeberapa ini. Saya cuma insan kerdil yang tidak lari daripada melakukan kesilapan. Dalam tidak disangka telah genap 5 tahun usia blog ini dihasilkan. Satu durasi masa yang agak lama dan panjang. Pelbagai perkara boleh berlaku di dalam tempoh sebegini. Kewujudan blog ini adalah sekadar sebuah perkongsian dan sebagai satu platform untuk saya hamparkan hasil yang berkaitan dengan kerja-kerja 'SENI'. Sebuah obsesi serta minat. 

Walauapapun jua saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada pembaca di luar sana kerana sudi membaca, memberi komen, pendapat dan ada yang tidak putus-putus memohon untuk mendapatkan sentuhan pelan rekabentuk konsep kediaman yang saya hasilkan. Terima kasih yang tidak terhingga diucapkan. Mohon kemaafan juga kepada yang tidak sempat dan agak lewat untuk saya membalas email. Saya akan cuba perbaiki kelemahan itu. Juga tidak lupa kepada isteri serta keluarga yang sentiasa memberi galakkan untuk saya terus berada di sini. Tanpa sokongan anda semua takkan bertahanlah blog ini sehingga ke hari ini. Sesungguhnya ia sesuatu yang amat bermakna di dalam diri saya. Mudah-mudahan agar saya akan terus berusaha tanpa jemu untuk menjadi lebih maju dalam lapangan ini. InsyaAllah.

Baiklah, di sini saya ingin berkongsi sebuah karya lukisan cat air yang sempat saya dihasilkan beberapa hari lalu berdasarkan sebuah foto yang saya ambil di sepanjang sesi berbasikal sebelum ini. Ia juga boleh dikatakan sebagai sebuah eksperimentasi saya terhadap teknik pengwarnaan cat air ke atas kertas lukisan lebih tebal serta kualiti yang lebih baik. Teknik perincian terhadap warna serta objek saya cuba tekankan. Hasilnya juga agak tidak mengecewakan. Walaubagaimanapun saya masih di dalam proses belajar. Mungkin ada lebih banyak lagi perkara yang perlu saya perbaiki untuk karya mendatang. 

Proses melakar mengunakan mata lebih halus untuk mengurangkan kesan pensel.

Lakaran asas telah siap.

Sapuan warna asas untuk keseluruhan objek.

Memperincikan butiran objek menggunakan berus yang lebih sesuai.

Lukisan yang hampir siap.

Alatan lukisan yang masih kelihatan baru walaupun telah lama saya miliki. Agak jarang menghasilkan lukisan lebih besar.

1 comment:

  1. Kita boleh dapatkan senarai homestay Melaka yang murah di Melaka berhampiran lokasi pelancongan di Bandar Hilir dan Klebang sila lawati;
    http://www.homestaymelaka.com.my atau http://homestaymelaka.worldheritage.com.my. Sila hubungi melalui telefon atau Whatsapp ke 013-2987378 (Hana) untuk tempahan.

    Bagi penginapan apartment dan hostel murah untuk rombongan ke Melaka berhampiran lokasi pelancongan di Bandar Hilir dan Klebang boleh lawati http://www.indahkembara.com

    Ataupun kita ada membawa rombongan pelajar ataupun kumpulan bolehlah mendapatkan pakej-pakej menarik untuk penginapan di Melaka dengan melawati http://pakejlawatan.worldheritage.com.my

    ReplyDelete