Friday, 26 February 2016

Merekabentuk banglo 2 tingkat untuk Pn. Suri

Medium : Autocad + 3ds Max + Adobe Photoshop

Bersua kita kembali.
Berikut adalah sebuah konsep rekabentuk banglo yang telah saya jelmakan di atas kertas sebelum ini dan kini telahpun di dalam proses pembinaan yang mencecah hampir 65% di tapak bina. Secara jujurnya, rumah banglo 2 tingkat bersaiz 43'x 47' ini bukanlah hasil rekaan saya sepenuhnya. Ia adalah sebuah rekaan dan cetusan idea asal oleh Arkitek yang dilantik oleh pemilik sebelum ini. Segala susunatur, konsep serta keperluan ruang telahpun dipersetujui diperingkat awalan antara pemilik serta Arkitek yang mana ia telahpun mendapat kelulusan Pihak Berkuasa Tempatan untuk pembinaan. Tamat cerita itu di sini. 

Dua tugasan diberi kepada saya melalui kenalan pemilik ini ialah pertama, merekabentuk atau redefine semula rupabentuk fasad asal untuk diolah serta diterjemahkan ke dalam visual 3D. Apa yang difahamkan oleh kenalan tersebut ialah rupabentuk yang akan terhasil ini akan dijadikan panduan serta rujukan semasa pembinaan kelak termasuk kemasan skema cat bangunan malah pemilihan bahan untuk mencantikkan fasad. Dan tugasan yang kedua adalah merekabentuk konsep hiasan dalaman ruang-ruang utama terdapat di dalam banglo ini. Dua objektif telahpun diberi dan dengan sebab demikianlah kenapa saya dilantik.  

2 tugasan ini agak sedikit sukar kerana idea asal bukanlah datang daripada diri sendiri serta cabarannya juga adalah untuk mengolah rupa bentuk asal agar selari dengan kehendak pemilik dan cuba meminimumkan perubahan bentuk untuk mengelakkan pertambahan kos pembinaan. Sedikit sukar dan mencabar.

Namun, akhirnya saya berjaya melaksanakan tugasan tersebut yang saya rasa telah mencuba sedaya upaya untuk mencapai objektif yang telah diberikan. 

Gambaran luaran ini adalah hasilnya dimana hanya beberapa komponen kemasan ditambah untuk menampakkan bangunan ini selari dengan konsep moden. Di bawah ini juga adalah rangkaian konsep hiasan dalaman yang saya hasilkan sekadar untuk rujukan dan panduan untuk kegunaan pemilik itu kelak.

Konsep ruang tamu.

Konsep ruang makan keluarga.

Konsep ruangan dapur.

1 comment:

  1. kalau kami nak request utk mereka bentuk design banglo kami boleh? bagaimana caranya? tq

    ReplyDelete