Monday, 22 July 2013

merekabentuk banglo 2 tingkat untuk En. Tahir


Assalammualaikum. Bersua kembali. Entri kali ini saya paparkan sebuah rekabentuk rumah kediaman jenis banglo 2 tingkat di mana rekabentuk ini dipohon untuk dizahirkan oleh seorang pembaca blog ini. Beliau yang dimaksudkan ialah En. Tahir dari Batu Cave, Selangor.

Memiliki sebuah rumah idaman merupakan impian bagi setiap orang khususnya kepada yang telah individu berkeluarga. Apatah lagi sekiranya rekabentuk rumah impian tersebut adalah diilhamkan mengikut citarasa serta konsep yang dimahukan. Dengan adanya faktor ini, menjadikan ia lebih praktikal terhadap kehendak dan kesesuaian sendiri. Begitu juga situasi ini berlaku kepada En. Tahir. Secara ringkas, beliau menyatakan hasrat beliau melalui kiriman email yang berkehendakkan rekabentuk sebuah banglo 2 tingkat ke atas tanah yang agak terhad keluasannya iaitu bersaiz 55' x 40'. Rumah 1 tingkat sediada perlu melalui proses meroboh terlebih dahulu bagi memberi laluan ke atas kediaman yang baru. Antara konsep yang diperlukan ialah sebuah kediaman berbentuk moden, mempunyai 5 bilik tidur, ringkas dan selesa. Begitulah hasrat beliau.

Dengan sedikit lakaran kasar yang diberi sedikit sebanyak membantu saya dalam merekabentuk seterusnya merialisasikan impian beliau. Namun begitu, masih ada sedikit ubahsuai yang perlu saya lakukan kerana mengambilkira aspek kegunaan ruang juga aspek teknikal dalam merekabentuk sesebuah bangunan. Apatah lagi keluasan binaan maksimum yang boleh dihasilkan cuma bersaiz 34' x 30'. Di sinilah terdapat trick dan kaedah yang sesuai boleh diterapkan.

Maka, terhasillah sebuah rekabentuk rumah kediaman seperti di atas. Konsep yang saya ketengahkan ialah rekabentuk berbentuk segi empat tepat. Tiada dinding yang temasuk atau keluar dari fasad banguan kerana ia boleh mengecilkan saiz ruang. Dengan memaksimakan keluasan ruang seterusnya menonjolkan beberapa elemen untuk menampakkan segmen bangunan - kaburkan pandangan daripada melihat bangunan kotak empat persegi dengan elemen 'features wall' + balcony + concrete hood  dan jack roof di ruang utama. Dengan memainkan tona warna lembut serta kontras menaikkan lagi fasad banglo ini. Akhirnya terbentuklah sebuah konsep kediaman yang kompak, luas, modern, hijau (landskap) dan menarik.

Apapun saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada En. Tahir kerana sudi mendapatkan khidmat serta pandangan daripada saya. Saya akan cuba sedaya upaya untuk membantu berdasarkan kemampuan. Malangnya saya tidak dapat untuk mengkongsikan rekabentuk pelan susunatur yang telah siap untuk bangunan ini sebagai rujukan kerana ia telah dipatenkan hanya kepada pemilik ini. Yang ada cuma sebahagian pandangan luaran yang boleh dikongsikan bersama.

1 comment:

  1. Encik Rohaizad. agaknya jika kita membina sendiri rumah berbentuk mungkinkah kosnya tidak melebihi 250k?

    ReplyDelete